渋谷百軒店 1984⇔2023

1984
2023年1月

渋谷百軒店 1984⇔2023
道玄坂から横道に入った百軒店(ひゃっけんだな)。関東大震災後に、映画館や劇場を中心とした華やかな場所として発展した百軒店。戦後、駅前に闇市が広がった時代に、駅から離れたこの地はジャズ喫茶やレストラン、テアトルの映画館などが立ち並ぶ飲食街としてにぎわいを取り戻した。
現在、道玄坂側の入り口にはストリップ劇場や風俗店案内所などがあって、独特の雰囲気を放っている。しかし、世代交代した店も増えつつ、昔ながらの老舗も残るユニークなエリアへと進化を遂げつつある。

Shibuya Hyakkendana 1984⇔2023
Hyakkendana (Hyakken Store) is located on a side street off Dogenzaka. After the Great Kanto Earthquake, Hyakkendana developed as a glamorous place with movie theaters and theaters. After the war, when the black market spread in front of the station, this area away from the station regained its liveliness as a dining district with jazz cafes, restaurants, and theaters.
Today, the entrance on the Dogenzaka side of the street is home to a strip theater and a brothel information center, giving it a unique atmosphere. However, the area is evolving into a unique area with an increasing number of stores that have changed over the generations, while some old established establishments still remain.

1984
2023年1月

1952年創業と60年以上の歴史を刻み続けている老舗ラーメン店「喜楽」、1984年当時、隣の焼き餃子専門「大芽園」の「餃子」も美味しかった。メニューは「餃子」と「焼きそば」2品!オヤジが木棒を使って一枚一枚手で皮を延ばして、作っては焼き、作っては焼きをひたすら繰り返していた。具はもやしだけの焼きそばも美味しかった。そして「大芽園」脇の怪しい路地を入って左側にある「とりかつチキン」もお勧めです! 先日TV東京の番組「よじごじDays」でもご紹介した名店です。今も残る昭和の味!とりかつが美味しいコスパ抜群の百名店食堂です。

Shibuya Hyakkendana 1984⇔2023
Established in 1952, the long-established ramen restaurant “Kiraku” has been in business for more than 60 years. In 1984, the “gyoza” of the neighboring “Daigaen” was also delicious. On the menu were two items: gyoza and yakisoba! The owner used a wooden stick to roll out the dough one by one by hand, and then made and baked, and made and baked, and baked, and baked again and again. The yakisoba with only bean sprouts was also delicious. And I also recommend “Torikatsu Chicken,” located on the left side of the suspicious alleyway by “Taigaen”! This famous restaurant was recently introduced on the TV Tokyo program “Yoji Goji Days”. The taste of the Showa era still remains! It is a 100 famous restaurant with delicious torikatsu (chicken cutlet) and excellent cosmetics.

「東京タイムスリップ1984⇔2021」7刷      「東京DEEPタイムスリップ1984⇔2022」3刷

第一作は2021年5月発売から1年7ヶ月(7刷)、第二作は2022年3月発売から9ヶ月(3刷)たちました。
累計3万部超、どちらもロングセラーとなり嬉しいです。 ありがとうございます。

フォロワー26,000人!インスタグラム tokyo_timeslip 
https://www.instagram.com/tokyo_timeslip/
お気軽にフォローよろしくお願いします。

コメントは受け付けていません。